Leavitt Bulldog racen

Historisk set

Bulldogs blev i England avlet til kampsport mod tyre, som var meget udbredt i tiden 1100 – 1835, hvor det blev gjort forbudt. Da der ikke længere var brug for bulldoggen, forsvandt racen hurtigt. I 1860 blev racen genoplivet som udstillingshund. Bulldoggen er gennem tiderne blevet avlet mere og mere ekstrem gennem et selektivt avlsprogram, indtil dens helbred og leve alder er blevet alvorligt kompromitteret.

I dag er den engelske bulldog meget langt fra den oprindelige og ellers sunde og smidige forfader. I 1971 startede David Leavitt et projekt, som gik ud på at avle bulldoggen tilbage til det, den var oprindeligt.  Han kaldte denne avl for Olde English Bulldogge (OEB). Dette gjorde han for tydeligt at lægge afstand til den moderne engelske bulldog.

Leavitt brugte et avlsprogram, udviklet af Dr. Fechimer of Ohio State University, for hurtigt at opnå en renavlet hund.

Siden 1970’erne har mange brugt navnet Olde English Bulldogge til deres hunde, uden at de har været relateret til de originale blodlinjer. Mange forskellige forbund registrerer disse hunde, som har et stort spænd af udseende og helbred. De originale Leavitt blodlinjer udgør kun en meget lille procentdel af de nuværende OEBs. OEB er nu ikke længere en bestemt hund og er derfor ikke længere en race. Derfor har Leavitt og dem som støtter den originale vision om OEB, oprettet et register i 2006 og har kaldt racen Leavitt Bulldog sammen med forbundet Leavitt Bulldog Association, som udsteder disse papirer.

I dag matcher den nuværende Leavitt Bulldog udseendet på den oprindelige bull baiting dog (kamphunde til tyre kampe).

De er først og fremmest fantastiske familiehunde, samtidig med at de besidder det drive, temperament, smidighed og udholdenhed, det kræver at være en god arbejdshund fra terapihund og trækhund til vagthund.

Udseende

En Leavitt Bulldog er en muskelhund af medium størrelse. Den har en enorm styrke og er alligevel atletisk. Den er velafbalanceret og velproportioneret uden på nogen måde at have et overdrevent udseende. Den har et udseende som den originale ‘bull baiting’ dog. Det er vigtigt at huske på, at en overdreven højde ville have været katastrofal for den oprindelige bulldog, fordi den måtte arbejde så lavt som muligt for at undgå tyrens horn og for at kunne bide sig fast i næsen på den.

En tung og overdrevent muskuløs hund ville også have været en ulempe på grund af, at tyrens næse ellers ville have været flået af, og ville have sendt hunden gennem luften.

Krop om Leavitt Bulldog (Body diagram)

Karakteristika

En Leavitt Bulldog er en tillidsfuld, modig og vågen hund. LB’s er venlige og kærlige. De er ekstremt stærke og kan ind i mellem være aggressive eller dominerende over for samme køn, så socialisering og lydighedstræning er vigtigt.  Det bedste man kan gøre for hunde med en høj energi, er at træne med dem.
Fejl: Kan være sky som voksne.

Hoved

Hovedet på en Leavitt Bulldog er fremtrædende med stærke træk. Omkredsen af hovedet er minimum passende til hundens størrelse (højde og vægt). Kæberne er store og veludviklede og har veludviklede og kraftige kæbemuskler. En mindre udpræget rynket pande er acceptabelt.

Kranium

Kraniet er meget stort, men velproportioneret og passende til hundens muskuløse krop og kraftige skuldre.

Alvorlige fejl: Et smalt kranium, en kuplet pande.

Snuden

Snuden er firkantet, bred og dyb med en udpræget layback afstand fra spidsen af næsen, sådan at stoppet ikke er længere end 2/3 dele af afstanden mellem spidsen af næsen og nakkeknuden. Højden på næsen, fra det nederste af kæben til spidsen af snuden, er den samme eller længere end længden af snuden. Der er en mindre eller moderat rynke på næsen. Læberne hænger en smule. Hunden har et mindre underbid og vandret lige. Underbiddet er ¾ eller mindre. Det nedre kæbebid er moderat vinklet fra front til bag.

Fejl: En anelse længere eller kortere snude, en overudviklet rynke. Diskvalificering: Skæv kæbe og/eller overbid.

Øjne

Øjnene er runde til mandelformede og af medium størrelse. De sidder langt fra hinanden med det udvendige af øjnene flugtende med den udvendige linje af kraniet, og de er lavt ansat i niveau med snuden, hvor stoppet og snuden mødes.  Øjenfarve er brun med sort pigmenteret øjenrande.
Diskvalifikation: En hvilken som helst anden farve end brun, 2 forskellige farve øjne, entropion; ectropion; kirsebær øjne.

Tænder

Hundene skal have 42 tænder. P1 tanden (4) kan være manglende. Ulvetænderne er store. Knækkede, slidte eller udstikkende tænder er accepterede. Der er 6 normale tænder imellem ulvetænderne.

Fejl: Synlige ulvetænder.
Alvorlig fejl: Mere end P1 tænder mangler.
Diskvalifikation: Skæv kæbe, overbid.

Næse

Næseborene er brede med en lodret linje gående mellem næseborene fra spidsen af næsen til starten på den øverste læbe. Næsen er stor og bred hængende sammen med bredden af næsepartiet. Næsens farve er sort.
Fejl: Enhver lyserød farvet plet på næsen eller næsebor.
Alvorlig fejl: Opskårne næsebor. Diskvalifikation: Enhver anden farve, end en sort næse.

Hvalpe Ozzy og Samsom

Ører

Ørerne er rosenformet eller knapformet, men rosenformet er foretrukket. De er højt ansat og er placeret bagerst på kraniet. Ørerne er placeret så bredt som muligt på ydersiden af kraniet. Størrelse small eller medium.

Halsen

Halsen har en medium længde, den er bred og en anelse buet. Den er en smule mindre end hovedet, der hvor hals og hoved mødes. Den bliver bredere fra dette punkt og tilbage til skuldrene. Den er en smule løs fra kæben til brystkassen, og former en dobbelt dewlap. Alvorlig fejl: En single dewlap.

Forpart

Skuldre – De er brede, kraftigt muskuløse, og har en adskillelse mellem skulderbladene. Scapula (skulderbladet) skal helst være i en ca. 35 graders vinkel til lodret og skal forme ca. 110 grader til humerus (underarmen). Scapula og humerus skal være ca. samme længde.

Albuer

En lodret linje trukket fra scapula (top) til jorden skal passere direkte gennem albuen. Albuerne må ikke vende indad eller udad.

Forben

Benene er langt fra hinanden direkte fra skuldrene. De er direkte lodrette på indvendige side af benene, og er kraftigt muskuløse med et buet udseende set forfra. Forbenene er medium i knoglerne passende til resten af kroppen.

Pasterns (Forpoter)

De er af medium længde. De er lige, stærke og fleksible og næsten vinkelrette til jorden.
Fejl: Forbens knoglerne er enten for lette eller for tunge.
Alvorlig fejl: Løse skuldre, opretstående skuldre, løse albuer; svage poter (enten for lodrette eller for vandrette).

Kroppen

Kroppen er robust og kraftig. Længden fra brystbenet til baglåret er en anelse længere end højden fra manken til jorden.

Ryggen

Ryggen er bred og muskuløs udvisende en styrke. Toplinjen har en svag stigning eller (rundet ryg). Der er et hældning i ryggen, til dens lave punkt bag skuldrene. Fra dette punkt stiger rygraden til lænden.
Det høje punkt af lænden er en smule højere end skuldrene, og giver en blød kurve, udformende en bue ned til halen. Lænden (bag ved brystkassen til hofterne) er muskuløs, af medium længde og en anelse buet.

Bryst

Brystet er bredt og dybt med et muskuløst spidsbryst. Ribbenene er affjedret og afrundet, og er størst direkte bag ved skuldrene. Muskuløse fra skuldrene til forbenene.
Fejl: Smalle ribben. En meget kort eller lang lænd.

Bagpart

Hofter og baglår er stærke og muskuløse. Bagben er godt muskuløse og en anelse længere end forbenene. I en naturlig stand er de lige, parallelle og adskilt set bagfra. Afstanden mellem bagbenene er en smule mindre, end afstanden mellem forbenene. Vinklingen er moderat. Set fra siden har knæene en blød kurve.

Knæenes vinkel matcher stort set vinklen på bækkenet. Haserne er vinkelrette med jorden, når de er set fra siden og bagfra. Set bagfra er de parvis parallelle. Ved en linje trukket bagfra fra det bagerste af ballerne vinkelret på jorden, skal ramme det forreste af tæerne. En linje trukket fra det øverste af bækkenet vinkelret på jorden, skal passere gennem knæene. (De to test af gode vinkler skal udføres med hundens haser placeret vinkelret til jorden).

Fejl: Hofter som er af samme bredde som skuldrene.
Alvorlige fejl: Lige knæ. Alvorlig kohaset eller bøjet udad. Diskvalifikation: Bagud vendte vildtkløer.

Fødder – Poter

Fødderne er af medium størrelse og er vel vinklet og afrundede. (Katte poter).
De er lige, når de ses forfra. Bagpoter er mindre end forpoterne.

Fejl: Poter som vender indad eller udad. Lange tæer.
Alvorlige fejl: Flade poter, harefødder og spredte tæer.

Hale

Halen skal være lavt ansat og skal blive smallere fra basen til slutningen blivende til en spids. Den kan være som et pumpehåndtag eller ligeud rettet, men foretrukket med pumpehåndtag. Halen skal nå haserne eller skal være en anelse kortere. Halen skal være ført nedad, horisontalt eller højt.

Fejl: En hale som krøller 360 grader. Samme omkreds fra haleroden til spidsen.

Diskvalifikation: Knækket, kuperede eller skruede haler. (En knækket hale er en hale med en eller flere bøjninger).

Ichi - Leavitt Bulldog hanhund

Pels

Pelsen er kort, tæt og med medium tæthed. Den bør være skinnende og virke sund.
Fejl: Fringe, fjeragtig eller krøllet pels.

Farve

Farven kan være brindle (stribet) med rød, mahogni, fawn eller sort. Enten ensfarvet eller broget.
Diskvalifikatin: Blue (Neapolitan Mastiff farve). Tricolour ( Rottweiler farve) og Merle af enhver art.

Højde og Vægt

Hundene vejer fra ca. 27 til 36 kg. Og er fra 43 cm til 50 cm målt fra manken. Tæverne vejer fra 22,5 kg til 31,5 kg. Deres højde er fra 40 cm til 48 cm målt fra manken.

Afvigelser fra disse rangeringer vil blive fejlbedømt vurderet ud fra graden af afvigelsen. Vægten bør være proportionel med højden og hundene må ikke være for tynde eller for tykke.

Gang

Gangen skal være smidig og kraftfuld, energisk og sikker. Bevægelsen fremad skal være lige. Fødderne skal bevæge sig fremad og baglæns i samme spor. Fødder bevæger sig mod centerlinjen som traven øges. Hunden skal træde let ind under sig, sådan at bagpoten rammer tæt på sporet af forpoten.

For og bag tråd er balanceret. Poter må ikke krydse eller gribe ind over hinanden. Hunden bør have en korrekt og stabil bevægelse set fra siden og bagfra.

Diskvalifikationer

Øjne: Enhver anden øjenfarve end brun. En hvilken som helst anden farve end brun, 2 forskellige farve øjne, entropion; ectropion; kirsebær øjne.

Næse: Enhver anden farve end sort.
Bid: Skæv kæbe. Overbid.
Hale: Knækket, kuperet, hoppende eller skruede haler.
Farve: Blue/grå Blue (Neapolitan Mastiff farve). Tricolour (Rottweiler farve) og Merle af enhver art.

Hanhunde som mangler to fuldt udviklede normale testikler.
Bagudvendte vildtkløer.

Registrering: Hoved organisationen for Leavitt Bulldog er The Leavitt Bulldog Association

Logo til Leavitt Bulldog Association, UK

Vores pakke / Bijou