• LBA Retningslinjer

  Bijou sommeren i haven

Leavitt Bulldog Association retningslinjer

Etik og hundepleje

Det primære formål med avl af Leavitt Bulldog Association (L.B.A): er at skabe nogle sunde og atletiske bulldogs, som vil være et værdifuldt medlem af familien.
En grundig forståelse og viden om LBA standard udseende, temperament og bevægelse er essentielt for den fortsatte forbedring af Leavitt Bulldog.
Al kommunikation med offentligheden, så vel som avlere og medlemmer af LBA, skal håndteres etisk forsvarligt. Alle hunde skal sælges med en garanti for ombytte, hvis der efterfølgende opstår halthed, handicap eller død på baggrund af arvelige årsager.

Udvalg af avlshunde

–    Det vil kun være de bedste Leavitt Bulldogs, som vil blive avlsgodkendt.
–    Alle avlshunde skal være mindst 18 måneder gamle, før de må bruges til avl.
–    Der må ikke være indavl (brødre til søskende, far til datter eller mor til søn).
–    Der må ikke avles på tæver 3 løb i træk.
–    Alle avlshunde skal have taget røntgenbilleder. (Albuer, hofter, og ryggen)
–    Disse billeder skal godkendes i Leavitt Bulldog Association.

Anbefalinger til indendørs hundehold

Minimumskrav til indendørs hundehold:

 • Hunden skal tilbydes et sikkert og rent miljø, som i sig selv kan skabe et sund udviklingsmiljø – både fysisk og mentalt.
 • Hunden skal tilbydes rent og frisk vand hele døgnet fra en dagligt rengjort vandskål.
 • Hunden skal tilbydes passende foder 1 – 2 gange om dagen. Hvalpe har brug for en større mængde foder i voksealderen, og de bør tilbydes foder mere end 2 gange om dagen.
 • Hunden bør tjekkes mindst en gang om ugen, gerne mere. Et godt tidspunkt at gøre det på, er når hunden plejes og børstes.
 • Hunden bør ofte plejes og børstes. Ører og tænder bør tjekkes og renses, hvis der er behov for dette. Pelsen bør børstes for skidt og for at fjerne løst pels. Det giver samtidig en nødvendig udskillelse af olier i pelsen, for at holde pelsen sund og for at beskytte den mod uvejr, når den er udendørs. Samtidig giver det hunden den nødvendige fysiske og følelsesmæssige kontakt for både dig og din hund. Hunden bør også blive badet efter behov. Dette for også at sikre, at hunden føler sig som et velkommen medlem af familien. Kløerne bør trimmes til et niveau, hvor det ikke generer hundens bevægelse og/eller giver helbredsproblemer. For lange kløer kan ofte føre til skader, og kan påføre hunden en del unødvendig smerte. De er også kosmetisk utiltrækkende, og giver et indtryk af den kvalitet af pleje, som hunden modtager.
 • Hunden bør dagligt tilbydes rigelig luft og motion. Den bør tilbydes træning, selskab og socialisering. Den bør sikres et sikkert udendørs område til disse formål.
 • Hunden bør gives mulighed for at blive bundet til en lang snor, eller den bør have adgang til et stort indhegnet område (er at foretrække), når den er udenfor uden sin ejer.
 • Hunden bør have sin egen soveplads, helst et hundebur eller en kurv. Det er et vigtigt område, hvor hunden kan sove sikkert og trygt.

Der er mange meninger og følelser omkring brugen af et hundebur til brug for hunde. Buret må ikke være et grusomt sted til at straffe hunden med eller til at spærre den inde. Hunde er instinktivt hule dyr, og et bur kan være det mest anvendelige redskab til at møde hundens behov for en hule. For hunden vil et bur være dens ”område”. Det bør placeres et roligt sted væk fra hjemmets almindelige ”travlhed”, hvis det er muligt. For e hvalp eller en unghund, er det en god idé at placere buret i nærheden af, hvor du opholder dig mest.

Det giver hvalpen mulighed for at opnå øjenkontakt med dig, og vil forhindre følelsen af adskillelse, som ellers kan være forbundet med ophold i et bur. Buret tjener mange gode formål ud over hundens mulighed for at trække sig tilbage. Her er en brugbar liste til, hvad et bur også kan bruges til:

 • Husregler: Hunde ønsker ikke at besørge i deres egen soveområde. Hvis du giver hunden et bur, der er stort nok til at opholde sig i, vil det forhindre hunden i at besørge sig indendørs i dens sove område. Hvis buret er for stort, vil den lære, at den kan besørge sig i den ene ende, og sove i den anden. Hvis du ønsker at gøre flere hvalpe renlige, kan det være en god idé at investere i forskellige størrelser af bure, for at tilgodese hvalpene, når de vokser. Et mere økonomisk valg kunne også være muligt.
 • Flere foderstof forretninger har hundebure til salg, hvor der er mulighed for at opdele buret ift. Hundens størrelse. Dette giver dig mulighed for at tildele hunden den nødvendige plads, efterhånden som den vokser.
 • Uønsket og uheldig adfærd: Hvis du efterlader en hund, især en hvalp fri, når du ikke er hjemme, kan føre til ødelagte ting og uhensigtsmæssig adfærd. Hunde som efterlades alene i længere tid, kan tillære sig en rigtig uheldig og uønsket adfærd. En hund som keder sig, eller som lider af separationsangst fra sin herre, udvikler ofte en destruktiv adfærd, hvor den bider i ting. Når der ikke er nogen til at vejlede hunden i, at det ikke er ok at bide i ting, lærer hunden, at dens opførsel er ok. Hunde vil, uden at vide bedre, tygge i alt, med mindre den har lært, at den ikke må. Hvis du så, når du kommer hjem flere timer efter, og vil korrigere din hund, vil det ikke have nogen positiv effekt. Hunden vil ikke lære, at det er forkert. Hvis du vender hjem til et rod, og du skælder hunden ud for at ødelægge dine ting, vil hunden blot lære at dens herre er rablende skør, når han kommer hjem. Du er nødt til at fange hunden så at sige ”med poten i kagedåsen”, for at kunne korrigere den for dens uheldige adfærd. På denne måde lærer hunden, hvad der er acceptabelt, og hvad der ikke er det. Hvis du giver din hund et tyggeben eller legetøj, når du sætter den i sit bur, vil altså være noget billigere, end hvis du efterlader den frit alene i hjemmet.
 • Sikkerhed: Flere hunde der er efterladt alene i hjemmet kan komme til skade, især når der er tale om samme køn. Hunde kan også utilsigtet komme til at skade hinanden under leg. Igen her vil et bur tjene sit formål ift. at adskille hundene fra hinanden. Det skaber tryghed og sikkerhed for at hundene ikke kommer til skade. Buret er samtidig også en sikker måde at transportere din hund på, når du fx kører bil. Hunde som kan bevæge sig frit i bilen, kan forårsage en ulykke. Din hund er en meget større chance for at overleve ved en ulykke i et bur, end hvis den er løs.

Det vil kun være de bedste Leavitt Bulldogs,
som vil blive avlsgodkendt

Vejledning til anvendelsen af bur:

 • Buret skal være stort nok til at hunden kan stå op og skifte position.
 • Fjern altid hundens eller hvalpens halsbånd og snor, før du efterlader den i et bur. Selv flade halsbånd kan ind i mellem hænge fast i tremmerne. Hvis du bliver nødt til at efterlade hunden med halsbånd på, så brug et sikkerhedshalsbånd, der går op ved tryk.
 • Brug ALDRIG et bur til straf. Du ønsker at et bur skal være et rart sted for din hund, et sted, hvor den kan føle sig tryg. Samtidig må du heller ikke straffe din hund for at besørge i buret. Det vil blot skabe en negativ association til buret. Se det fra den lyse side: Nu behøver du ikke at skulle rense dit dyre orientalske tæppe eller dit rya tæppe.
 • Tillad ikke børn at lege i dit hundebur.
 • Giv ikke børn tilladelse til at håndtere hunden, når den er i bur. Det er hundens private fristed, og hundens ret til fred og ro, skal altid respekteres.
 • Med undtagelse af overnatning, bør hverken hunde eller hvalpe blive låst inde i bure i mere end 6 timer. Indespærring i længere tid kan føre til udviklingsmæssige problemer, som fx ømhed og forkert udvikling af knogler, lige som den skade en længere indespærring kan føre til på hundens psyke.

Retningslinjer for varighed i bur:

 • Alder 9 – 10 uger: Ca. 30 – 60 minutter
 • Alder 11 – 14 uger: Ca. 1 – 3 timer
 • Alder 15 – 16 uger: Ca. 3 – 4 timer
 • Alder 17 uger og opefter: Ca. 4 – 6 timer

Et bur bør ikke bruges i følgende tilfælde:

 • Hvis hunden er for ung til at have kontrol over sin blære og tarm funktion.
 • Hvis hunden er syg og enten kaster op eller har diarre.
 • Hvis du bliver nødt til at efterlade hunden i længere tid, end retningslinjerne for tiden i et bur.
 • Hvis hunden ikke har haft mulighed for motion inden opholdet i buret.
 • Hvis hunden ikke har haft mulighed for at besørge sig inden buret.
 • Hvis temperaturen er ekstremt høj.
 • Hvis hunden ikke har haft mulighed for kontakt eller selskab inden buret.

Der er alternativer ift. at spærre hvalpen inde i et bur, hvis den er for ung, eller ift. hvalpe som skal være alene hjemme. Alternativer kunne være hundegårde, kravlegårde kunne være en mulighed.  Du kan placere hvalpens hundebur inde i dette område, for at give hunden mulighed for at hvile sig. Resten af området, kan hunden bruge til at lege i, og til foder og vand. Du kan også med fordel lægge aviser på gulvet til at hunden kan besørge sig på dem. Vælg en indhegning, som er mindst 80 cm højt og vær sikker på, at hvalpen ikke kan hoppe over eller kravle over.

Hunden skal tildeles den laveste plads i hierarkiet i familien, og skal respektere og adlyde alle familiemedlemmer. En Leavitt Bulldog er en klog og intelligent hund. Dette koblet sammen med dens stærke vilje og enorme styrke, nødvendiggør hundens lydighed over for de kommandoer, ethvert medlem af familien giver, børn som voksne. Den mindste grundlæggende træning (helst med en træner, som er vant til at træne bulldogs), er at foretrække. Især for dem, som ikke før har haft en bulldog. Grundlæggende lydighedstræning, vil vise hunden, at det er dig, som har kontrollen og lederskabet. Det vil være med til at sikre et lang og lykkeligt forhold med en af de bedst avlede hunde, du nogensinde vil stifte bekendtskab med og eje. Det vil også sikre, at din hund vil blive en sikker, ansvarlig og et accepteret medlem af dit nærmiljø. Med en smule tid og øvelse, vil din hund hurtigt blive et godt ”hundemedlem” og god borger.

Anbefalinger til udendørs hundehold

Hunde er sociale, og tørster efter menneskelig kontakt og selskab. Faktisk er hunde mere sociale end mennesker, og de skal være en del af familien. Når du tager en hund med hjem, bliver du hundens flok. At tvinge en hund til at leve udendørs med kun en smule eller ingen menneskelig kontakt og selskab, er et af de mest psykologisk skadelige ting, et menneske kan gøre over for en hund. Studier har vist, at hunde som bliver isoleret i hundegårde er i risiko for at udvikle alvorlige adfærdsproblemer, som ofte fører til aflivning.
Leavitt bulldoggen knytter sig meget tæt til sine mennesker, og trives med menneskelig selskab. Hvis forholdene på nogen måde forhindrer, at din hund kan være indendørs med sin familie, så bør følgende vejledning følges.
Den mindste pleje og omsorg, som bør gives til en udendørs hund er følgende:

Bolig og husly

Varmt og koldt vejr stiller forskellige krav til hundens bolig. Når det er varmt, skal huset være køligt og ventileret, og når det er koldt, skal huset være tæt og isoleret, så hunden kan holde varmen.  Da de fleste af os ikke kan have 2 forskellige huse til hundene, må vi nøjes med et design.

Hundehus til koldt vejr

Huset bør være velisoleret. Det skal være stort nok til at hunden kan stå op, ligge ned og vende sig uden at ramme loftet eller siderne. Alt andet som er større, kan være svært for hunden at varme op, og giver tab af kropsvarme. Hvis det er muligt, bør der være mulighed for ventilation fx et vindue, som kan blive lukket om vinteren, og åbent om sommeren. Indgangen bør ikke være større, end at hunden kan lige kan komme ind. Et nedhæng foran indgangen vil være en god idé.

Hundehus til varmt vejr

Dette hus må gerne være større, og bør have mulighed for ventilation.

Leavitt Bulldogs - Bijou, Deedee og Ibi

Fælles for begge huse

 • Hundehuset bør være mindst 5 cm over jorden, for at forhindre at der kommer vand ind i huset.
 • Hundehuset bør have passende tør liggeunderlag, enten i form af halm eller savsmuld. Tæpper har det med at blive fugtige og fryser om vinteren, hvilket fører til nedkøling af hunden.
 • Liggeunderlaget bør skiftes regelmæssigt og ofte for at forhindre mug. Mug kan give problemer med hud og vejrtrækningsproblemer.
 • Man bør ikke bruge hø, fordi det kan indeholde svamp og græsfrø., som kan forårsage alvorlig næseblod hos hunden.
 • Elektriske varmetæpper og varmelamper må aldrig bruges til udendørs hundehuse.

Kenneler

 • Kennel områder bør være store nok til at give hunden rigelig plads til at løbe rundt, uden at den skal træde i gødning eller i sin egen afføring. Hunden behøver mindst 5 m2 plads at røre sig på.
 • Hegnet skal være så solidt, at det ikke går i stykker. Det skal være sat fast murværk eller anden fast grund, for at sikre at hunden ikke graver sig under hegnet, og stikker af.
 • Der skal være skygge til hunden – især når det er varmt. Så hunden kan søge væk fra solen og varmen.
 • Hundeafføring skal fjernes mindst en gang om dagen.
 • Der skal være masser af rent vand til rådighed hele døgnet rundt.

Om vinteren

 • Foder rationerne bør sættes op, idet hunden bruger meget mere energi til at holde varmen. Der kan være tale om helt op til 30 % mere.
 • Frisk og ikke frossent vand skal gives hele tiden. Is og sne er ikke en erstatning for rent vand. Vandskåle skal tjekkes regelmæssigt eller hundene skal gives opvarmet vand. Hvis du bruger ikke opvarmede vandskåle, bør de være af plastic i stedet for metal. Vand fryser ikke lige så hurtigt i plastic beholdere. Der er også en risiko for, at hundens tunge fryser fast på metal ved ekstremt kolde temperaturer.

Om sommeren

 • Hundene skal tilbydes en god kvalitet af foder mindst en gang om dagen. Hunde bruger ikke lige så megen energi til at regulere kropstemperaturen om sommeren, som den gør om vinteren, og har derfor ikke brug for lige så mange kalorier.
 • Hvalpe skal tilbydes en god kvalitet af foder mindst 2 gange om dagen. Ideelt for små hvalpe vil være, at deres foder fordeles over 3 måltider om dagen.
 • Der skal være rigeligt af frisk vand hele tiden. Tillad ikke at hunden drikker fra vandpytter eller fra swimming pools, idet hunden kan blive alvorligt syg af det. Kun frisk vand er acceptabelt.

Røgt og pleje af hunden

Om vinteren

 • Pelsen mellem tæerne bør klippes efter behov, for at reducere mængden af sne, som kan samle sig mellem tæerne. Poter bør tjekkes og rengøres regelmæssigt, idet kompakt sne og is, som samler sig mellem trædepuderne, kan medføre smertefulde sår og frostskader.
 • Kløerne skal være trimmet efter behov. Men klip dem ikke for korte, fordi de hjælper hunden til at stå fast i sneen og isen.
 • Hundens pels skal ind i mellem børstes. Ikke passet pels blokerer for de isolerende egenskaber, som pelsen ellers har. Regelmæssig børstning hjælper også med til at stimulere den naturlige olieproduktion, som er nødvendig for at vedligeholde et beskyttelseslag.
 • Hunde bør børstes og tjekkes et par gange om ugen, for at fjerne skidt og møg fra pelsen. Det er også et godt tidspunkt til at tjekke hunden for utøj som lopper og tæger. Tjek også hundens ører for urenheder, svamp o.l., og rens dem, når det er nødvendigt.

Sundhed

Om vinteren

 • Brug aldrig salt eller andre kemikalier omkring hundehuse eller udendørs områder for at fjerne is og sne. Hvis hunden træder i det, risikerer den at få forbrændinger på trædepuderne. Desuden vil den indtage det, når den slikker sig på poterne. Indtagelse af salt og is kan føre til mave problemer og kan brænde i spiserøret eller maven. Hunde bør observeres for sygdom, idet de er mere udsatte om vinteren.
 • Hunde skal tjekkes for frostskader. Det skal de på ørespidserne, på halen og på poterne, som er særligt udsatte.
 • Bil produkter skal opbevares og gemmes forsvarligt af vejen. Mange mennesker skifter frostvæske sidst på året, og hunde er tiltrukket af den søde smag, som antifrostvæske har. Og der skal ikke indtages mere end et par skefulde af denne væske, før det er fatalt for hunden.
 • Hunde skal observeres for om de ryster af kulde. Det kan være et tegn på, at hundene er blevet for kolde, og kan være en indikation på hypothermia. Hypothermia eller lav kropstemperatur kan udvikle sig fatalt, hvis det ikke bliver behandlet forsvarligt.

Forår, sommer og efterår

 • Hunde skal behandles mod lopper og tæger. Insektbid fra disse insekter kan give en del forskellige helbredsproblemer, fra mindre pelsproblemer til livstruende sygdomme.
 • Hvis du lever i nærheden af områder, hvor der er rådyr, kan der være en del flåter og tæger i området. Tjek dine hunde ofte. Specielt efter at have været i skov områder. Borreliose kan blive overført til din hund fra flåtbid.  Imidlertid skal en flåt sidde på hunden i mindst 48 timer, før den evt. smittes. En flåt, som har siddet på hunden i det tidsrum, kan give blodansamligerr, rødmen og ømhed i området hos hunden. Hvis du fjerner en flåt eller en tæge hos din hund, eller den selv falder af, så tag den med til dyrlægen. Der er ikke nogen grund til at tage din hund med, når du tager tægen med, idet en test for borrelia først kan gennemføres efter 30 dage. Vær opmærksom på, at disse tests kan være upræcise, og på om din hund viser symptomer på borrelia. Da bør din dyrlæge udskrive medicin til behandling. Også selvom testen skulle have været negativ.
 • Have sprøjtemidler og gødning må aldrig blive brugt i områder, hvor hunden færdes. De kan være en trussel mod hundens helbred.

Hedeslag

 • Hunde bør observeres for tegn på hedeslag, som potentielt kan være dødelig. Specielt for hunde, som ikke har været tilbudt skygge og vand. Hunde har ikke effektive nedkølingssystemer, som mennesker har, og kan derfor nemt blive overophedet. En hund som lider under hedeslag vil udvise adskillige tegn:
  • Hurtig vejrtrækning (halsning)
  • En kraftig rød tunge
  • Røde eller blege gummer
  • Tyk og klæbrig savl og spyt
  • Depression og apati
  • Svaghed
  • Ørhed og svimmelhed
  • Opkast – nogle gange med blod
  • Diarre
  • Chok
  • Coma

Behandling for hedeslag

Fjern hunden øjeblikkeligt fra det varme område. Forud for at tage hunden til dyrlægen, nedsænk hundens temperatur ved at sænke hunden i vand. Fx et bassin eller et badekar. Du kan også nedkøle huden med en bruser eller en vandslange. I tilfælde af meget små hunde, anbefales det, at du bruger lunkent vand. Til større hunde (som Leavitt Bulldog), kan du bruge koldt vand.

Advarsel: Afkøling skal foregå gradvist. Ved for hurtig afkøling eller hvis kropstemperaturen bliver for lav, kan det skabe en ny livstruende situation for hunden. Hundens temperatur skal tjekkes hvert 5. minut. Når kropstemperaturen når de ca. 37 grader, skal nedkølingen stoppes. Læg hunden i et vådt håndklæde for at holden den fortsat nedkølet under transporten til dyrlægen. Giv hunden fri adgang til vand, hvis hunden selv kan drikke. Lad være med at tvinge hunden til at drikke. Hunden kan risikere at blive kvalt i vandet.
Forebyggelse: Hunde som en gang har været ramt af hedeslag, har en forøget risiko for at blive det igen. Så det er nødvendigt at tage sine forholdsregler mod dette. Huden bør ikke være i varme og fugtige omgivelser.

 • Efterlad ikke din hund i bilen. Hvis du absolut er nødt til det, sørg for at have 2 sæt nøgler og efterlad bilen kørende med aircondition tændt.
 • Efterlad ikke din hund i omgivelser uden skygge.
 • Lad ikke din hund gå for længe på asfalt.
 • Begræns din hunds løben rundt.
 • Giv konstant adgang til vand.
 • Hold hunde med vejrtrækningsproblemer inden døre.
 • Hold din hund i en optimal foderstand og vægt. Overvægtige hunde er mere udsatte for hedeslag.

Generel sundhed

 • Årlige sundhedstjek er et must for udendørs hunde.
 • Hunde skal beskyttes mod sygdomme gennem vaccination.
 • Hunde skal periodevist tjekkes for parasitter, inklusiv hjerteorm, og bør på forsvarlig vis behandles for orm med ormekur. Hunde som lever udenfor har en forøget risiko for at få hjerteorm, idet de er udsat for myg døgnet rundt. De bør have en præventiv hjerteorms behandling.

Motion

Motion er en nøgle bestanddel af din hunds fysiske og mentale helbredstilstand. Leavitt bulldogs har et varieret behov for motion ift. deres fysiske og mentale velbefindende.  Ingen andre end dig kender din hund bedst, og du vil være nødsaget til at tilpasse din hunds motionsbehov. Det er opfattelsen hos mange bulldog ejere, at en træt bulldog er en glad bulldog. Og en glad bulldog giver en glad ejer.

Henrik og DeeDee (Leavitt Bulldog)

Leavitt Ibi og Honey, vores Jack Russell terrier

Indi vores Leavitt Bulldog