• GØR DIT HJEM KLAR

    Hvalpe - Gode tips

Gode tips, du bør læse inden du hjemtager din nye hvalp

Søvn

God søvn er en vigtigst kilde til en hund i balance, hunde har brug for mere søvn end vi lige går og tror, de skal sove mellem 12 – 16 timer i døgnet, hvalpe skal sove ca. 18 timer i døgnet.   Hvis hunden ikke får den nødvendige søvn, kan den få stress & angst.

Hvalpens første tid

Det er en rigtig god ide, at holde fri fra arbejde de første 14 dage, da denne tid er uerstattelig for jeres hvalps fremtid, alt hvad den oplever i denne tid, tager den med i dens voksenliv, gode som dårlige. Tryghed er nøglen til succes, husk at jeres hvalp kommer fra trygge omgivelser, med deres moder og søskende omkring sig, når i tager hvalpen med hjem, fratager vi ”med et trylleslag” jo hvalpens trygge omgivelser, disse skal erstattes lige med det samme af jer.

Hunde er mere sociale end mennesker, og har derfor brug for at sove i nærheden af jer, da i er det bedste alternativ til hvad den kommer fra.  Derfor er det også vigtigt, at hunden har flere steder / tæpper at ligge sig på, alt efter hvilket rum i befinder jer i.

Hvor skal hvalpen sove?

Den først tid er det en god ide, at lade hvalpen sove på et tæppe i jeres værelse, hvis i ikke ønsker at den skal sove der for altid, kan i gøre følgende. Dag for dag, flytter i tæppet længere og længere væk fra jeres seng, indtil i er rette sted. (as simple as that) det virker HVER GANG.

Ernæring

Uden mad og drikke duer helten ikke, sådan lyder et kendt ordsprog. Sådan er det også for vores hunde.   Men hvilken mad skal der egentlig til, for at vores ”helt” fungerer optimalt?

Tørfoder

Dansk tørfoder indeholder alt det hunden har brug for af eks. Calcium, magnesium etc.  Der er selvfølgelig forskel på optagelses værdien i % af disse forskellige fodertyper, derfor er det vigtigt, at i benytter et foder med stor optagelse værdi i % (vi bruger et foder med optil 93%) der er ganske simpel mindre overflødige fyldstoffer i, som hunde ikke har brug for, en anden god ting er, at de besørger mindre.
Calcium er yderst vigtig for vores hunde, og gør en forskel på om vores hunde er sunde eller usunde fysisk set, det kan du læse mere om under motion.

Barf

Er betegnelsen for råt kød, om det er godt eller skidt, er der mange meninger om, det der er vigtigt hvis du vælger at give din hund råt kød, er at give calcium tilskud, da kød alene ikke indeholder calcium til hundens behov. Fede fisk indeholder calcium, og kan bruges som calcium tilskud.

Farlig hundemad

Fejlernæring… en række af de helt almindelige madvarer, som vi mennesker spiser, er livsfarlige for vores hunde – Livsfarlig hundemad

Sikkerhed

Når vi får hvalp, er der mange ting der kan gå galt i og omkring hjemmet.

Af natur er hvalpen nysgerrig, og tænderne klør, denne kombination kan skabe mange forskellige ”uheld” som ikke er særlig hensigtsmæssige for hverken hvalpen eller os som mennesker, ledninger, løse stikkontakter, dyre sko, kemikalier i skabet under vasken, shampooen i badeværelset, hul i hegnet i haven (selv små huller kan de af en eller anden oversag finde) gennemgå jeres hjem for at undgå disse uheld.

Når nu jeres hvalp alligevel kommer lige så stolt med jeres sko, sok eller andet, så ros hvalpen, og giv den et tyggeben i bytte, på den måde stopper det hen af vejen.

Motion, Sundhed & Vækst

Motion, sundhed og vækst hænger uvilkårligt sammen, en Leavitt bulldog skal vokse langsomt, så deres knoglebygning kan følges med deres vægt.   Dette hænger selvfølgelig også sammen med hvordan og hvor meget vi fodre vores hunde, i forhold til hvordan vi motionerer vores hunde.

Calcium, magnesium og fosfor udgør grundsubstansen i knoglerne: 

  • Calcium er et mineral, der har meget stor virkning på vækstopbygning og vækstudviklingen af hunden. 99% af den calcium hunden har indeni sidder i knoglerne.
  • Magnesium er ligeledes et mineral, der får kroppen til at virke normalt, korrekt stofskifte, normal hjerteaktivitet, bruge sine muskler korrekt, etc.
  • Fosfor er også et mineral, fosfor er bundet til protein, og omdanner sukker til energi, den rette kombination af fosfor og calcium, er medvirken til en harmonisk vækst.

Når vi nu ved det, har vi alle muligheder for at give vores hunde de mest optimale vækstbetingelser.

Hunde og mennesker er ens, vi er begge slettedyr

Vi er begge bygget som et ”slettedyr” der i tidernes morgen vandrede på sletterne for at finde føde, dette var gerne over lange distancer, vi holdt os i gang hele dagen, det var gangske simpel nødvendigt hvis vi ville finde føde, og dermed overleve. Men vi er jo kommet videre, og bor ikke i huler mere, men er blevet moderne, med alt hvad det indbefatter, blandt andet er vi blevet dovne, derfor ser vi også overvægtige mennesker med diverse sygdomme, så som dårlige hofter, knogleskørhed, etc.

Dette gør sig desværre også gældende for mange hunde, forkert eller for meget mad, for lidt eller forkert motion. Men med den rette kost og motion, kan vi tilbyde vores hunde et langt, aktivt og sundt liv.

Bulldog hvalpe - hjemtager gode tips

Gode tips - Hjemtager din hvalp

Lad os eksempelvis tage udgangspunkt i knogleopbygningen (bedre kendt som hofte dysplasi)

Genetisk set, har hvalpen de betingelser som forældrene har givet til hvalpen, anderledes kan det jo ikke være, men herfra kan vi skabe gode eller mindre gode vækstforhold for vores hvalps knogler. Det rette foder og den rette motion er udslagsgivende mht. hofte dysplasi.

Hunde der bruger deres krop naturligt HELE DAGEN, (lidt ligesom en dieselmotor der bare køre) har langt bedre vækstbetingelser, end hunde der er indendørs fra 9.00 – 17.00 (sofahund) alt imens vi er på arbejde.

Udehunden

Udehunden er altid ”lunken” den er aldrig rigtig kold i musklerne, og dermed overbelaster den ikke muskulaturen unødvendigt.

Udehunden får brugt sin energi på en naturlig måde, uden at overanstrenge sig, det ligger i hundens natur, kun at bruge den energi der er nødvendig, den er naturlig sulten til aften, og er i stand til at omdanner dette foder til hele kroppen. Dette giver de bedste vækstbetingelser for knogler og muskler til at vokse i harmoni, og dermed mindske risikoen for dårlige hofter og albuer.

Indendørshunden

Indendørshunden har ikke samme mulighed som udehunden, den kan i løbet af dagen, ikke få brugt den ophobet energi den har i kroppen, når vi så kommer hjem fra arbejde, og har dårlig samvittighed, lufter vi hunden og måske leger vi også med den en halv til en hel time, dette gør vi sikkert i den bedste tro på, at vi nu har motioneret vores hund.

Dette er bare ikke tilfældet, tværtimod, vi tager en ”kold” hund, der har masser af energi der skal brændes af på en gang, det er helt unaturligt for hunden, den kommer ikke af med den naturlige ophobet energi.  Men overanstrenger hele muskulaturen og knoglerne, med STOR risiko for at lave dårligere hofter og albuer, end den egentlig er født med. Det ses tit hos kuld søskende, de har samme moder og fader, men ender med forskellige diagnose af HD, da deres opvækst betingelser er forskellige.