Egenskaber af Leavitt Bulldog hundrace

HISTORIEN OM LEAVITT BULLDOG RACEN

Fortalt af David Leavitt – grundlæggeren af racen Leavitt Bulldog

I 1971 startede jeg dette projekt, som gik ud på at avle en bulldog, som den så ud i det 18. århundrede. Jeg var inden da, blevet noget desillusioneret omkring avlen af English bulldogs, bl.a. på grund af de indavlede vejrtrækningsproblemer, der er opstået hos disse hunde. Jeg fandt ud af, at deres forfædre ikke var så ekstreme i deres udseende, og de var mere sunde og velproportionerede. Jeg fandt ud af, at tyre- og bjørnekampe var meget almindeligt i England og mange dele af Europa tilbage i 1600 – 1800 tallet, hvor man brugte specielt avlede Bull Baiting Dogs, senere kaldt Bulldogs til at angribe tyre eller bjørne for underholdningens skyld.

Disse grusomheder mod dyrene var så afskyelige i mine øjne, men jeg var fascineret af denne vedholdenhed og dette mod, disse hunde besad i denne ellers noget ulige kamp mod tyrene og bjørnene. Jeg var også draget mod bulldog racen på grund af dennes hårdføre udtryk og træk.

En moderne vagthund, hvis udseende virkede sejt og stærkt, som vil afskrække en evt. voldsmand uden at bide. Det er da den mest ønskværdige slutning på en ellers farlig konfrontation.

Selvom Jeg ikke kunne finde en pålidelig kilde omkring den gamle Bulldog, valgte jeg alligevel at starte det udfordrende projekt, det var at genoprette den gamle Bulldog race, som den var oprindeligt. Jeg valgte at kalde denne race for Olde English Bulldogge.

Research har været altafgørende for at kunne udvikle en god standard for denne oprindelige race. Jeg har taget udgangspunkt antikke statuer fra perioden 1600 – 1800 tallet og i malerier mv. fra denne periode. Derudover tog jeg udgangspunkt i gamle bøger om hunde.

Mine hunde skal være kærlige og hengivne

Jeg fandt ud af at størrelsen på bulldogs varierede igennem disse perioder, afhængigt af hvilke kampe, hundene skulle udkæmpe. Lige som så megen anden hundeavl på denne tid, var der ikke nogen fast og bestemt standard for hundeavlen. Hundenes særprægede udseende (hoved og krop) og deres temperament, var bestemt af det arbejde, hundene udførte. Det var et spørgsmål om ren overlevelse. (Only the strongest and bravest survives). Jeg ønsker IKKE temperamentet fra de oprindelige hunde. Mine hunde skal være kærlige og hengivne. De skal være modige og beslutsomme, uden at være aggressive.

Jeg fandt ud af, at jeg ikke kan regne med, at købere af mine hunde, formåede at have en god kontrol over deres hunde. Hvis jeg skulle lave fejl, skulle det være til den “venlige side”. Og hvis nogen skulle ønske en mere skarp hund, ville det blot kræve en smule træning. Jeg vil hellere lære en venlig hund at bide end omvendt.

Jeg har frem til 1995 haft brugt et avlsprogram (princip), udviklet for kvæg af Ohio State Universitet, hvor jeg startede med 3 ikke relaterede hunde, 2 hanner og en tæve. Tæve hvalpene fra dette opdræt, er parret med den anden han. Fra dette punkt bliver tæverne parret med deres onkler for hver generation. Jeg havde 2 uafhængige avlsprogrammer kørende, så fremtidige krydsninger var mulige.

Jeg brugte kun hunde, som havde aner tilbage til de gamle Bulldogs. Processen med at få hundene til at matche de gamle hunde gik faktisk hurtigt på grund af den avl, jeg brugte og på grund af hundes korte drægtighedsperioder. Jeg forsøgte at få skabt den næste generation, så hurtigt som muligt, for at få så hurtig en genetisk udvikling, og for at opnå et så konsekvent og stabilt resultat som muligt.

I 1995 var jeg oppe på den 8. og den 9. generation på disse 2 linjer.

Leve alderen for Leavitt Bulldogs er i dag mere end 11 år

Mine hunde kan i dag trække vejret. De vil aldrig blive som jagthunde, der kan løbe kilometer efter kilometer i selv det varmeste vejr, men de er tre gange bedre, end de på mange måder begrænsede moderne Bulldogs.  Kejsersnit er ikke nødvendige hos tæverne. Ligesom kunstig befrugtning, på grund af manglende drift hos hanhundene, heller ikke er det. Leve alderen for Leavitt Bulldogs er i dag mere end 11 år. Alle avlshunde er blevet røntgenfotograferet og godkendt til avl. Ingen hunde med dårlige hofter bliver avlsgodkendt. Jeg har nu nået mit mål med at avle en god og sund hund med et godt temperament, som vil være til stor glæde og gavn for sine fremtidige og nuværende ejere, i stedet for en hund som kræver, at deres ejere servicerer og plejer dem.

Leavitt - Hideaway Venus